Kæmper du med en spiseforstyrrelse?

Livet med en spiseforstyrrelse kan være, som at være gift med en enormt krævende partner, og den kan fylde alt i dit liv. Som at være i dit eget fængsel, hvor du selv både er fange og fangevogter.

Jeg ser på det at have en spiseforstyrrelse, som en livsstrategi/overlevelsesstrategi. På et tidspunkt har du haft brug for den til at kunne klare dig i dit liv. Den har været nødvendig. Nu er den måske ikke så nødvendig længere, men der er faktorer, der vedligeholder den.

Ved at arbejde med de problematikker, der ligger bag dine symptomer, er det muligt at slippe din spiseforstyrrelse – din livsledsager på godt og ondt.

Der findes en vej ud, og jeg tager dig gerne i hånden, og går med dig ud af DIN vej!

Skriv til mig under kontakt eller ring/sms på tlf: 61 66 61 88

Former for spiseforstyrrelser

En spiseforstyrrelse kan have mange forskellige udtryk og kan inddeles i forskellige kategorier:

  • Anoreksi
  • Bulimi
  • Overspisning
  • Uspecificerede spiseforstyrrelser som diabulimi, ortoreksi, megareksi

I virkelighedens verden kan mennesker dog sjældent puttes i eksakte kasser, og mange med en spiseforstyrrelse oplever da også, at kunne genkende elementer fra flere af de forskellige spiseforstyrrelser.

Lige meget hvilken kategori eller hvilke blandinger, som du føler du kan genkende dig selv i, er din spiseforstyrrelse dog både din redningsplanke og beskytter dig mod noget, men samtidig kan den være en stor klods om benet, som forhindrer dig i at leve dit liv, som du ønsker det.

Følelsesmæssig sult

Vi kan tale om en følelsesmæssig sult. Har du problemer med overspisning eller bulimi kan du ofte opleve, at mad simpelthen ikke mætter. Du kan blive ved med at spise, men det hjælper bare ikke rigtig på det hul, som du et eller andet sted mærker i kroppen. Måske kaster du maden op igen. Eller hvis du har anoreksi gør du hvad du kan for at undertrykke sulten.

Du ER sulten. Men hvad hungrer din krop mon efter? Moderlig kærlighed? Omsorg? Nærhed? Beskyttelse? At finde dig selv og hvem du egentlig er? Sulten efter at leve det lystfulde liv?

I fortvivlelsen over ikke at kunne komme hen til det, du har behov for, så bliver maden en slags destruktiv handling for at holde det bagvedliggende væk, lige meget hvordan du bruger den som værktøj.

 

På en måde kan man sige, at det er en slags sjælelig hunger. Udsultet er du på noget følelsesmæssigt, og så forsøger du at kontrollere det med mad. For en stund bliver du beroliget, men kort tid efter må du igen kæmpe med skammen og frygten for at tage på og miste kontrollen.

Maden styrer simpelthen dit liv, som en besættelse, du ikke kan slippe ud af, og du kan føle dig hjælpeløs og magtesløs i det. Om du så spiser eller lader være, så handler det meste bare om mad, krop og vægt, og det er som en slags afhængighed. Dette kan du læse mere om i blogindlægget: Besat af mad.

Hvis du har nogle spørgsmål eller har brug for terapi til at komme videre, så kontakt mig her og få en håndsrækning.