Hvad er din årsag til spiseforstyrrelse? Hvis jeg nu siger til dig, at din spiseforstyrrelse er din løsning, hvad er så dit problem?

Det kan være provokerende at tænke på spiseforstyrrelsen på denne måde. For når du sidder i spiseforstyrrelsen, ja så fylder den jo ofte det meste af livet. Det kunne fx se sådan her ud:

  • Dine tanker handler om mad, vægt, kontrol og kontroltab
  • Dine følelser afhænger af, hvordan dit projekt omkring mad, vægt, kontrol og kontroltab forløber – om det er en “god eller dårlig” dag
  • Og dine kropslige fornemmelser (fx din fornemmelse af om du føler dig tyk eller ej og kan lide at være indeni dig selv) afhænger af, hvordan du har det på dagen med mad, vægt, kontrol og kontroltab

Men spiseforstyrrelsen ER en løsning på noget andet. Den kan fx hjælpe dig sådan her:

  • Spiseforstyrrelsen er den perfekte afleder af tanker. Den får dig til at være besat af tanker om mad, vægt og kontrol heraf – istedet for at lade dig forholde dig til det, der gør, at det er svært at være dig i dit liv.
  • Spiseforstyrrelsen og handlingerne heraf hjælper dig til at dulme eller fjerne dine følelser, så du ikke behøver at mærke, hvordan det er at være dig i livet lige nu.
  • Spiseforstyrrelsen giver dig en mulighed for at adskille dig fra kroppen og gøre den til et objekt, som du kan hade og gøre forkert. Kroppen er noget du slås med – den er ikke rigtig dig. Virkeligheden er bare, at det er den, men på denne måde undgår du at mærke, hvad den måske har at fortælle dig om, hvordan du i virkeligheden har det, hvad du vil/ikke vil, og hvad du har lyst til.

Spiseforstyrrelsen hjælper dig til at undgå livet og problemerne i det.

Årsag til spiseforstyrrelse – hvad er problemet?

Mange klienter kommer til mig i terapi for at få hjælp til at komme ud af deres spiseforstyrrelse. Mange tror også i starten, at hvis de får nogle måder at kunne styre maden på, så er spiseforstyrrelsen væk.

Det er den dog ikke.

Det er nemlig sådan hér: Din spiseforstyrrelse er din løsning på et problem. Den har været nødvendig på et tidspunkt, hvor du ikke har haft andre muligheder. En redningskrans, en livsledsager, en overlevelsesstrategi. Og ubalancer i din nutid vedligeholder den.

Så hvis du skal ud af din spiseforstyrrelse, må du se på og forholde dig til de problemer, der er din årsag til spiseforstyrrelse, og det er jo helt individuelt, hvad det er.

Hvad er det, der tynger dig? Hvad er det du undgår, siden du ikke vil mærke dig selv?

Ofte oplever jeg, at mennesker med spiseforstyrrelser kæmper med en fortid med svære opvækstbetingelser, der i dag giver sig udtryk i fx angst, depression, stress, lavt selvværd og ensomhed.

Alle de svære tanker og følelser er der mange, der lukker for kontakten til. De slukker for kroppen, og kan ikke længere mærke sig selv. Det betyder også, at du muligvis ikke kan mærke, hvad du vil og har lyst til, og nedprioriterer dig selv. Hermed bliver livet svært at navigere i og sommetider meningsløst at leve i.

Måske var det svært at være dig engang. Og hvis du har en spiseforstyrrelse, så er det med garanti ret svært at være dig lige nu.

Jeg tror på, at livet hænger sammen som en rød tråd igennem fortid, nutid og fremtid, hvor det hele har en betydning for dit velbefindende her og nu.

Så opfordringen herfra er kort og godt: Tag fat i dine problemer, og find ind til din årsag til spiseforstyrrelse, så du kan slippe af med spiseforstyrrelsen som din løsning. Og gør det ikke alene – ræk ud til nogen.

Gør du det du plejer at gøre, får du det du plejer at få. Så prøv noget nyt.

Har du brug for min hjælp, så skriv til mig under kontakt.