I dette indlæg vil jeg kigge lidt på accept af diabetes. Nogle finder ind til accepten hurtigt, andre kæmper i mange år, og andre igen må af flere omgange forhandle sig til en ny accept af den livslange følgesvend. Læs med her, og bliv inspireret til accept af din diabetes.
Er accept af diabetes en kamp?
- Synes du, at det er svært at acceptere din diabetes, og har du nogle gange mest lyst til at lade som om, at den ikke er der?
- Ligger du i kamp og slås med din diabetes, og gør alt hvad du kan for at benægte, at sygdommen er en del af dig?
- Gør du modstand mod det uretfærdige i, at det er dig, der skal trækkes med diabetes?
- Fylder din diabetes det meste af dit liv, så du mest føler, at du overlever livet mere end at leve det?
- Tænker du, at det dér med at acceptere din diabetes, ikke er realistisk?
At acceptere din diabetes kan være en rigtig svær ting, og måske skal du slet ikke nå derhen, hvor accept er nøgleordet, for måske får det dig til at tænke, at du så skal nå derhen, hvor det at have diabetes er let og “piece of cake!” Det er bare ikke virkeligheden for de fleste, men et både/ og kan absolut opnås.
Du behøver ikke at være ven med din diabetes, for at kunne lære at leve i sameksistens med den!
Michael Jordan, amerikansk basketballspiller, siger sådan her:
“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over again in my life. And that is why I succeed.”
Accept af diabetes tager tid og kræver tid, og det er vigtigt at tillade dig selv, at det er sådan det er. Man fejler igen og igen, og lærer af fejlene, både hvad angår den fysiske og psykiske side. Men hvis du vil, så når du også derhen, hvor der er balance og accept af diabetes som en del af livet.
Accept af det svære og uperfekte
Hvad med at lære at leve med diabetes på en sådan nogenlunde fredelig måde? På en måde, hvor det handler om en balance. En tilpas mængde rutiner og kontrol og opmærksomhed i dagligdagen, med plads til pauser til alt muligt andet.
Hvad du fx kan bruge psykoterapi til i denne henseende:
- Få arbejdet med at finde ind til en balance i, hvor meget diabetes skal fylde, så den finder sin naturlige plads i dit liv – og fyld dermed primært dit liv med det, der glæder dig, begejstrer dig og giver dig overskud.
- Bliv mødt og set i dine svære tanker og følelser omkring diabetes, for de er der, og det er helt normalt, naturligt og i orden! Møjdage med diabetes i ny og næ er helt okay og kan ikke undgås.
- Få hjælp til at komme tilstede i nuet og hvad der sker lige nu og her, og få på den måde de fremtidige bekymringer i ro.
- Lær at tage vare på dig selv og være god ved dig selv og din diabetes, som skulle du tage dig af og rumme et lille barn. En sådan lille én laver fejl og har mangler, og det er OK! Et lille barn har både brug for struktur, stabilitet og rammer, men også kærlighed og omsorg, forståelse og blidhed. Lær at rumme dig selv!
- Få hjælp til at acceptere det normale i det uperfekte. At din diabetes højst sandsynligt aldrig bliver 100% perfekt, men måske bare ganske okay og god nok. Lave og høje blodsukre er en del af pakken og du, som alle andre, fejler i ny og næ – og det er helt ok!
I mine øjne er accept af diabetes det, at det ikke fylder mere end nødvendigt i livet længere. Du kan godt nå derhen, hvor de fleste ting du skal gøre i dagligdagen er rutiner og noget, du bare gør, uden at tænke meget mere over det, end at børste tænder inden du går i seng. Forskellen er, om hvorvidt du har følelser i klemme. Og forskellen er, om du vælger dine kampe med omhu. Som de siger i Sindsrobønnen:
“Giv mig sindsro til at acceptere hvad jeg ikke kan ændre. Mod til at ændre det jeg kan. Og visdom til at se forskellen”
Hvis din diabetes fylder for meget, er der følelser i klemme. Tag ansvar og gør noget andet, end det du plejer, og få dit velbefindende ændret til det bedre. Accept af diabetes er en mulighed!
Det kan sagtens lade sig gøre, og jeg vil gerne hjælpe dig på vej. Du kan fx læse mere om diabetes og følelser under punktet diabetes stress.
Stil spørgsmål eller book en tid under kontakt.