Omverdenen

Når du har diabetes 1, kan du gøre dig mange overvejelser om, hvordan du skal gribe din diabetes 1 an ude i omverdenen blandt andre mennesker.

Det kan være, at du måske ikke helt har accepteret din diabetes og føler at den er skamfuld på flere måder?

Måske er det bare svært at finde balancen i, hvilken rolle din diabetes skal have ude i din omverden. Usynlig eller synlig?

Kender du noget af det her?

  • Kæmper du med at finde ud af, hvordan du skal have diabetes ude blandt andre mennesker?
  • Er det svært at føle, at du er anderledes? Det eneste, du ønsker, er måske bare at være ligesom alle de andre og ikke skille dig ud?
  • Oplever du, at det er pinligt at måle blodsukker og tage insulin, når andre i omverdenen kan se dig og også fordømme dig?
  • Du synes muligvis, at det er svært at stå model til de fordomme og misforståelser, der er ude i omverdenen om diabetes 1, og det får dig til at lade være med at fortælle, at du har sygdommen?
  • Du føler måske skyld overfor dine nære over, at du ikke er god nok til at “tage dig sammen og passe på dig selv”, fordi du oplever, at de vil dig så godt, men du ikke føler, at du kan leve op til det?
  • Eller måske oplever du dig virkelig alene, og at ingen rigtig forstår den verden, som du kæmper i hele dagen lang? Som om du går rundt med en usynlig boble omkring dig.

Livet med diabetes kan føles som noget af en usynlig rygsæk, eftersom omverdenen ikke nødvendigvis ser det eller forstår dybden af, hvor meget det kan fylde, og hvor svært det kan være.

Acceptér dig selv

Jeg tror på, at hvis du har accepteret dig selv og dermed også din diabetes 1 som en del af dig, ja så vil mennesker omkring dig også acceptere denne virkelighed. Du er ikke diabetiker! Du er dig med diabetes – og en helt masse andet!

Nogle har det godt med at diabetes 1 og de ting, der nu skal gøres med denne, er synligt for omverdenen, for de vil ikke skjule noget. Andre har det bedre med at blodsukkermålinger og insulintagninger er privat.

Hvad der er den bedste kombination for dig, ved kun du. Det vigtige er dog, at det er et bevidst truffet valg, hvor privat det skal være, og ikke fordi du føler, at du må skjule din diabetes som sådan, da den jo er en del af dig.

På denne side kan du læse langt mere om diabetes accept.

Kontakt mig, hvis du synes det er svært at have diabetes i en verden blandt ikke diabetes mennesker. Jeg hjælper dig gerne på vej til et godt liv med diabetes i dig og omverdenen.