En afmægtig kamp

Det kan være, at du kæmper med diabetes og spiseforstyrrelse og føler dig magtesløs i ”kræfterne” udenom dig.

Selvom du virkelig gerne vil have styr på din diabetes, spænder spiseforstyrrelsen benene for dig, og lige meget hvad du gør, så vælter du sikkert igen og igen? Som en labyrint uden udveje?

Det kan være rigtig svært at have både diabetes og spiseforstyrrelse på samme tid. Måske oplever du det svært at finde nogen former for hjælp, der kan rumme begge disse problematikker i dig?

  • På diabetesambulatoriet har de måske ikke tid, viden eller ressourcer til at hjælpe dig med din spiseforstyrrelse?
  • I behandlingen af din spiseforstyrrelse (hvis du har fået tilbudt nogen!) har de måske ikke forståelse for, hvad det vil sige at være influeret af en diabetes 24/7. og hvordan den er en del af spiseforstyrrelsen?

I begge tilfælde føler du måske, at du kun bliver set med den ene halvdel af dig? Måske arbejder de forskellige steder endda mod hinanden, ift. hvad der er godt for dig?

Diabetes og spiseforstyrrelse – behandling

  • Ønsker du at komme ud af din spiseforstyrrelse og få en velreguleret diabetes?
  • Længes du mod at fylde livet op med andet end diabetes og spiseforstyrrelse?
  • Drømmer du om at komme derhen, hvor du lever livet og ikke blot overlever det?

Hvis du går i psykoterapi med din diabetes og spiseforstyrrelse hos mig, får du:

  • Jeg kan tilbyde dig et både/og! Jeg har kendskab og erfaring med begge problematikker, og hvordan de kan spille sammen og mod hinanden.
  • En unik mulighed for at blive mødt og set i den kamp, som du bekæmper.
  • Få troen og håbet tilbage! Jeg ved nemlig, at du kan komme ud på den anden side, for jeg har selv gået vejen. Når jeg kunne, ja så kan du også!

Få hjælp til at komme ud af problematikken med diabetes og spiseforstyrrelse nu. Kontakt mig her.

Hvornår er det en spiseforstyrrelse?

Det kan være svært at skelne mellem det at have diabetes og spiseforstyrrelse og at have diabetes med et lidt specielt forhold til mad. Spiseforstyrrelser kommer i mange grader og har forskellige udtryk. Det væsentlige er dog, at hvis du føler, at du har et problem, ja så er det din virkelighed!

På siderne om overspisning og andre spiseforstyrrelser vil du givetvis kunne finde dig selv i noget, som du kan nikke genkendende til.  Der er dog også nogle ting, som er helt specielle ved at have denne form for spiseforstyrrelse, når den spiller sammen med diabetes. Måske du kan genkende dig selv i noget af nedenstående?

Angst for vægtøgning vs. følgesygdomme

Hvis du har en spiseforstyrrelse, er du sikkert bange for at tage på i vægt, og det har dit fokus. Det betyder, at du kan komme til at bruge din diabetes som en del af din spiseforstyrrelse, til at holde vægten nede. Det kan du fx gøre ved at have  et overoptaget fokus på nedenstående ting:

  • Overoptaget fokus på kulhydratmængder
  • Overoptaget fokus på Insulinmængder
  • Overoptaget fokus på træning og sundhed

Samtidig vil du dog oftest have det rigtig skidt med, at du måske tager for lidt insulin for at undgå at tage på. For angsten for følgesygdomme og skyld og skam over, at du på en måde destruerer dig selv herved, ligger lige omme bagved hele tiden.

Kontrol og kontroltab

Al den kontrol, som det kræver at have diabetes, kan dog også føre til kontroltab og opgivelse. Hvis du som i ovenstående er drevet af din angst for at tage på, jamen så kan det være, at du pludselig ser dig selv kontrollere så meget, så det ender med at du taber hele kontrollen på gulvet igen.

Det er ofte en verden af enten/eller. Det er sort/hvidt. Det er kontrol/kontroltab i én lang og drænende uendelighed, og der må arbejdes på at få skabt en mere nuanceret og afbalanceret måde at være i verden på.

  • Måske kontrollerer du alting til punkt og prikke, og du er med dine egne ord “god til at tage dig sammen”. Du måler måske mange blodsukre og kontrollerer, regulerer og styrer alting ned til den mindste detalje.
  • Måske har du stramme systemer og planer. Der er de forbudte ting at spise og gøre, og så er der de rigtige. Og så kan du være helt opdateret på den nyeste viden om sundhed og ernæring.
  • Men så lige pludselig bliver det måske for meget det hele. Du giver op og taber kontrollen på gulvet. Så sker der det, at du spiser lige, hvad du har lyst til og mere til – oftest alt det, som du har forbudt dig selv. Blodsukrene må her ofte sejle sin egen sø, for du vil have frikvarter fra diabetes. Måske tager du insulin, så du lige får dækket det værste.
  • Indtil du på et tidspunkt vender tilbage og kommer på benene, og igen ender tilbage i dit kontrolmønster….

For lidt insulin

Jeg oplever, at der typisk er to forskellige tilgange til det at tage for lidt insulin. Den ene sker næsten helt uden opmærksomhed og uden du er klar over det. Den anden er helt bevidst.

  • Det kan være, at du tager lidt for lidt insulin uden rigtig at være klar over, at det er det, som sker. Det kan føles som en slags manipulerende kraft indeni, som dikterer dig til at tro, at der er lidt færre kulhydrater i maden, end der virkelig er, eller at du har brug for lidt mindre insulin end hvad virkeligheden er. Som at blive snydt af dig selv.
  • Måske har du en lidt for høj langtidsprøve, og du har svært ved helt at forstå, hvorfor det bare ikke lykkes at få den bragt ned. For du synes egentlig, at du gør det, du skal, men det er som om, det bare ikke helt lykkes alligevel.
  • Det kan også være, at du næsten er stoppet med at tage insulin, og ikke rigtig måler dit blodsukker. Du ved godt, at det er farligt, men du kan ikke stoppe det – det har nemlig en funktion for dig. Ved du hvilken?
  • For det at lade være med at tage insulin, virker ofte som en slags selvskadende og selvdestruktiv handling. På den her måde, kan du straffe sig selv, for hvad det end måtte være. Ved du hvad du straffer dig selv for?
  • Desuden kan det meget høje blodsukker, som du har, fordi du tager for lidt insulin, være en bedøvelse i sig selv for noget, som du ikke kan overkomme at mærke. Hvad bedøver du mon?

“If you can dream it, you can do it!”

Der findes et afbalanceret liv med diabetes. Der findes en vej ud af spiseforstyrrelsens greb. Hvis du går og drømmer om en bedre balance, så kan det også blive din virkelighed.

Jeg hjælper dig gerne på vej til et liv med diabetes i balance – uden spiseforstyrrelse. Kontakt mig her.