Hvad er diabetes stress?

Diabetes stress er et udtryk direkte snuppet fra det engelske “Diabetes Distress”, og det er et udtryk for alle de negative følelsesmæssige reaktioner, som du muligvis kæmper med, fordi du har diabetes.

Et studie (DAWN) viser, at 41 % af diabetikere har forringet livskvalitet. Hvorvidt om diabetes bliver en belastning afhænger af mange ting, men i høj grad hvad du i forvejen har med dig i rygsækken af oplevelser i livet.

Diabetes stress og alle disse følelsesmæssige tilstande påvirker naturligvis evnen og overskuddet til at tage sig af diabetes i dagligdagen, samt forringer livskvaliteten, og derfor er det vigtigt at tage seriøst.

  • Kender du til at være mere træt end andre og mangle overskud i dagligdagen?
  • Har du angst eller depression?
  • Kender du til uroen, bekymringerne og frustrationerne? Tingene lykkes måske alligevel ikke ordentligt, selvom du gør alting rigtigt?
  • Kender du til skamfølelsen over at være anderledes, og ønsket om bare at være som alle andre?
  • Måske kender du følelsen af dårlig samvittighed og afmagt, fordi lige meget hvad du gør, så er det aldrig godt nok? Alting kunne altid lige være lidt bedre…

I det nedenstående kan du læse lidt mere om nogle af de forskellige følelsesmæssige tilstande i diabetes stress, som du givetvis kan genkende dig selv i.

Afmagt, opgivelse og diabetes 1

Måske har du næsten givet op i afmagt, og din diabetes har overtaget, styrer og fylder for meget i dit liv?

Det kan være, at din dagligdag simpelthen pludselig er proppet med tanker om mad, kulhydrattælling, enheder og tænker frem i tiden?

Du har måske lyst til at kaste det hele væk, og bare ikke orker at være et skridt foran alle tænkelige begivenheder, som kan have indflydelse på dit blodsukker længere?

Måske føler du bare, at din diabetes lige er prikken over i’et, eller dråben, der får bægeret til at flyde over?

Måske er det nemt nok at have diabetes de dage, hvor tingene omkring dig også er rimelig stabile. Men den dag hvor andre ting også er galt, ja så er det din diabetes, der får læsset til at vælte, fordi den ikke kan tilsidesættes ? – der findes jo ingen standbyknap!

Den dårlige samvittighed

Måske går du rundt i en evig tilstand af dårlig samvittighed, skyld og skam, som dukker op på forskellig vis? Det kunne fx komme til udtryk sådan her:

  • “Hvorfor gjorde jeg dog sådan?”
  • “Hvorfor kan jeg ikke finde ud af det? Jeg er bare ikke god nok!”
  • ”Ej, den burde jeg have regnet ud!”
  • ”Åh nej, nu har det været højt hele natten. Hvor var jeg dum i går, at jeg ikke tænkte mig bedre om!”
  • ”Hvor var det pinligt, at jeg sagde usammenhængende ting dér til mødet pga. det åndssvage lave blodsukker!”
  • ”Årh nej, nu skal jeg igen høre om hans onkels sukkersyge, der gik helt galt. Please lad mig være fri!”
  • ”Åh åh, skal på ambulatoriet om en måneds tid. Nu må jeg altså virkelig til at tage mig sammen, måle noget mere, spise sundere, træne noget mere og tænke mig lidt bedre om. Fra nu af….”

Det kan også være, at du oplever en grundlæggende skam over at være den, du er. Du ville give hvad som helst for at komme af med din diabetes, så du kunne blive som alle andre. Så din diabetes og dig kæmper en indbyrdes kamp, og du vil ikke acceptere den i dit liv.

Det kan være at du ikke fortæller dine omgivelser om sygdommen, og lever som om den ikke eksisterede?

Bekymringer, uro og frustration

Måske er du bange og overvældet ved tanken om fremtiden? Rammer følgesygdommene dig? Hvornår? Hvordan? Og er livet så i det hele taget værd at leve og kæmpe for?

Måske er det svært at rumme, at dine handlinger NU kan betyde komplikationer ude i fremtiden?

Måske er du bange for det lave blodsukker, og hvis du en dag skulle gå i insulinchok? Måske styrer det dig, så du hele tiden ligger lidt for højt? Eller måske har antallet af målinger taget overhånd i forsøget på at styre det farlige?

Måske lader du dit humør styre af dit blodsukker? Som en overdommer, der fortæller dig, om du nu har været dygtig eller fejlet, ift. hvad apparatet siger?

Måske tænker du tit: “Jeg SKAL tage mig sammen, for ellers…”

Det kan være, at du i det hele taget går rundt med rigtig mange frustrationer omkring din diabetes? Den fylder for meget, den er irriterende og sommetider har du lyst til at kunne skylle den ud med badevandet.

Ja måske ville du faktisk give rigtig meget for bare en enkelt dags pause? Tænk… bare EN dag uden bekymringer, uro og konstante diabetes overvejelser? Diabetes stress har på en måde overtaget dig.

Tag dine følelser seriøst!

Diabetes stress er en samling af følelsesmæssige tilstande, som er vigtige at tage seriøst, da det naturligvis påvirker din diabetesregulation i lige så høj grad, som det at du tæller kulhydrater, motionerer og tager din insulin. Ikke mindst vil det påvirke din livskvalitet i det hele taget.

Følelser skal ses, mødes og accepteres for det, de er. Når de bliver det, så finder de en tilpas plads indeni dig, hvor du primært kan bruge livet på at leve det! Her kan psykoterapi være en rigtig god mulighed.

Tag din diabetes stress seriøst og få det ud af livet, som du drømmer om!

Jeg hjælper dig gerne til en bedre følelsesmæssig balance. Ring 61 66 61 88 for en uforpligtende samtale, eller kontakt mig her.