Diabetes 1 i familien

Det kan være, at du er pårørende til en, der har diabetes. Måske har dit barn, din kæreste eller et familiemedlem fået diabetes. Det er svært for den, der har fået diabetes, men det kan også være en stor mundfuld at være pårørende til diabetikeren.

Det at få diabetes indenfor dørene i familien, kan være som at få et ekstra familiemedlem. Det nye “medlem” gør noget ved både mor, far og søskende, men også parforholdet og de indbyrdes dynamikker.

Opgaven er at finde en balance, så diabetes ikke fylder for meget i familien, men er til at leve med på en god og naturlig måde.

Pårørende til barn med diabetes 1

Det kan være, at du er forælder til et lille barn med diabetes 1, hvilket betyder at diagnosen på et helt konkret plan fylder meget i dagligdagen.

Det lille barn kan ikke altid selv give udtryk for høje og lave blodsukre, og du må derfor halse rundt dag og nat for at sikre dig, at dit barn nu er okay.

Mange forældre  oplever en hvis udmattelse, over det store arbejde det er på et helt konkret niveau med kulhydrattælling og målinger og insulin. Men også på et følelsesmæssigt niveau kan der være virkelig mange overvejelser og bekymringer over, hvordan det hele nu skal gå i fremtiden, når barnet bliver teenager og voksen.

Det kan også være en stor sorg for dig, at dit barn er ramt af en kronisk sygdom, med alle de tanker og følelser, det nu engang fører med sig.

Pårørende til teenager med diabetes 1

Måske er dit barn teenager med hormoner i kroppen og naturligt behov for at adskille sig langsomt fra jer forældre, og I skal igennem nogle år, hvor ansvaret for sygdommen langsomt bliver barnets eget.

Det kan være en svær balancegang som forældre, fordi barnet i flere år ikke helt selv er klar til at styre sin diabetes, men måske alligevel vil det, og der derfor er både ambivalens og magtkampe i spil.

Mange konflikter kan opstå i teenagerens naturlige behov for adskillelse. Det kan dog som pårørende være svært at skelne mellem det almindelige teenageoprør og så oprøret mod det at have diabetes 1. I de år kan det være svært at finde ud af din rolle, og hvordan du kan støtte bedst muligt op om den naturlige frigørelse, samtidig med at den unge får hjælp til at have sin diabetes nogenlunde under kontrol.

Det kan være, at du oplever, at den unge trækker sig væk fra dig som pårørende med alt hvad der angår diabetes, og det kan være svært for dig at give ansvaret fra dig og finde balancen, fordi teenageren stadig er sårbar og har brug for hjælp og støtte sommetider.

Du kæmper og gør helt sikkert alt hvad du kan som pårørende, men alligevel føler du dig måske magtesløs, fordi der er et sted, hvor du måske ikke helt kan nå dit barn længere og heller ikke er helt klar til at give slip? Et sted hvor barnet kæmper med sig selv og diabetes diagnosen, men hvor du som pårørende ikke længere får lov til at hjælpe?

Søskende til diabetiker

Det kan også være svært at være søster eller bror til en, der har diabetes 1. Personen kan komme til at fylde meget i familien med de høje og lave blodsukre, og alt det der skal til, for at reguleringen er i orden.

Så måske føler du dig misundelig og jaloux og ladt i stikke af dine forældre?

Måske føler du dig overset af dine forældre, fordi din søskende med diabetes fylder så meget? Ja måske kan du endda engang i mellem tænke, at du ville ønske det var dig, så du kunne få den opmærksomhed, som går dig forbi?

Det kan også være, at du går rundt med bekymringer om din søskende, som har diabetes. Måske frygter du for hans/hendes fremtid? Måske holder du lidt øje med ham/hende i dagligdagen, hvis han/hun nu skulle få lavt blodsukker?

Diabetes i parforholdet

Det kan også være svært hvis din kæreste har diabetes. For nogle bliver diabetes en slags 3. person i parforholdet, som kan give problemer i jeres relation.

  • Kommer du til at tage ansvar for din kærestes diabetes?
  • Bekymrer du dig om hans/hendes tal, og om det nu er godt nok?
  • Fylder tankerne om fremtiden og eventuelle følgesygdomme i dig ift. fx at skabe familie og blive gamle sammen?

Det kan være svært at være kæreste og pårørende til en med diabetes på samme tid. Vigtigt er det at få defineret hvad din rolle egentlig er. Hvor meget skal du involveres i livet med diabetes? Hvor meget er fælles ansvar og hvor meget ligger hos den enkelte?

Få hjælp som pårørende til diabetiker

Som pårørende til en diabetiker kan du løbe ind i mange bekymrende tanker og følelser, som fx sorg og vrede, afmagt og irritation, stress og frygt for fremtiden osv. osv.

I psykoterapi hos mig har du bl.a. mulighed for:

  • Få et pusterum, og bliv set og mødt i dine tanker og følelser som pårørende, og få læsset lidt af byrden af dine skuldre.
  • Find ud af, hvad der er dit ansvar, og hvor du skal give slip, så du kan passe på dig selv.
  • Få hjælp til også at holde fast i dig og dine behov, så du ikke mister dig selv som fx forælder. Hvad har du mon brug for, for at kunne stå til det? Hvad nærer dig og gør dig godt? Hvad skaber balance? Hvad har parforholdet brug for?
  • Få mulighed som pårørende for at stille alle de spørgsmål du har, om hvordan det er at have og leve med diabetes indefra, og forstå dit barn, din kæreste, søster eller bror lidt bedre.

Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har nogen spørgsmål eller vil booke en tid. Det kan du gøre på 61 66 61 88 eller skriv til mig under kontakt.