Bag spiseforstyrrelsens symptomer ligger der problemer med både negative tanker og følelser. I nedenstående kan du læse lidt om, hvordan de negative tanker ofte kan spænde ben.

  • Kender du egentlig dig selv? Ved du hvad du selv tænker?
  • Er du klar over, hvilke tanker du har om andre og ikke mindst, hvad du tænker om dig selv og siger til dig selv?
  • Ved du, at du ikke er dine tanker?

Negative tanker

Måske oplever du verden gennem et par sorthvide briller, som indskrænker din livsudfoldelse. Det kommer måske til udtryk ved, at dine tanker kredser i alt eller intet, om det så er mængden af træning, mad , arbejde, socialt samvær.

Man kan spise for meget. Man kan spise for lidt. Man kan træne for meget, man kan bevæge sig for lidt. Man kan tro, at kroppen er helt forkert og defekt – også selvom den er ligesom alle andres. Det er som om at punktet midt i mellem, balancen og nuancerne, helt er forsvundet og alt opleves i et enten eller.

De negative tanker og overbevisninger om dig selv kan også fylde. Det kan være, at du går og fortæller dig selv, at du ikke dur til noget, at du er dum, fed, forkert, umulig?

Det kan være at du har så negative tanker omkring dig selv, at det er meget nedbrydende, og desværre har det ofte en nedadgående og selvforstærkende effekt, da du måske bekræfter dig selv i, og på en måde finder beviser på, at det du tænker og siger om dig selv er sandt.

Du kan spørge dig selv: Ville andre mon nogensinde kalde dig eller behandle dig på den måde, som du behandler og tænker om dig selv? Ville de mon have tilsvarende negative tanker om dig?

Magiske tanker: Hvis bare jeg var tynd…

Du har måske et tankesæt, som styrer dig i retning mod konstant at være på slankekure. De mislykkes dog ofte, og heraf kan man ende med at have en yoyo vægt.  Det er ligesom ved andre spiseforstyrrelser, en verden af enten eller. Måske kender du til de her lidt magiske tanker:

  • Hvis jeg bliver tynd… SÅ bliver mit liv godt!
  • Hvis jeg bliver tynd… SÅ finder jeg drømmemanden!
  • Hvis jeg bliver tynd… SÅ kommer det gode job, jeg altid har drømt om!
  • Hvis jeg bliver tynd… SÅ kan andre lide mig!
  • Hvis jeg bliver tynd… SÅ kan jeg opnå alt det jeg ønsker med mit liv!
  • Hvis jeg bliver tynd… SÅ bliver ALTING godt!

Kender du det her? Som om vægten er den magiske nøgle til kisten med alt livsguldet. Og indtil da, så må du leve med at være i kamp med dig selv… indtil du når derhen. For SÅ…..

Men er det mon virkeligheden?

Tanker, følelser og krop hænger sammen og påvirker hinanden. Læs mere om følelsernes indflydelse på dig og spiseforstyrrelsen.

Få hjælp til at at gennemskue dine negative tanker, og hvordan de kan køre dig rundt i manegen. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at få ro i hovedet!

Få stillet dine spørgsmål eller book en tid under kontakt.