Særligt sensitiv – hvad er det?
Måske er du en af dem, der kan genkende dig selv i det at være særligt sensitiv?
Det at være særligt sensitiv betyder, at du har et lidt mere fintfølende nervesystem, der modtager og bearbejder sanseindtryk udefra på en mere nuanceret og detaljeret måde end andre, og indefra gennem følelser, tanker og kropsfornemmelser.
Mange mennesker med en spiseforstyrrelse har ofte disse særligt sensitive karaktertræk, og nogle mener, at det at være særligt sensitiv ofte er en disponerende faktor for udviklingen af en spiseforstyrrelse.
Nogle mener, at det at være særligt sensitiv, er noget vi har med os i generne, og dermed er et spørgsmål om et arveligt karaktertræk. Andre mener, at det at være særligt sensitiv er et resultat af en opvækst, hvor personen ikke er blevet helt godt nok set, mødt, beskyttet og passet på, så nervesystemet hele tiden på en måde er på vagt for mulige farer. Svaret ligger måske et sted der imellem.
Generelt kan man sige, at hvis man er særligt sensitiv, så bliver alle sanseindtryk forstærket både på godt og ondt. Måske kan du genkende dig selv i nogle af nedenstående eksempler?
- Har du nemt ved at fornemme stemninger, følelser og behov hos andre mennesker, og påvirker det dig?
- Føler du dig ekstra sensitiv? Måske oplever du fysisk smerte kraftigt eller bliver let bevæget af film og musik?
- Kan lyde, lugte, smage eller synsindtryk blive for meget og for voldsomme, og har du en trang til at afskærme dig fra alle de input sommetider?
- Lader du bedst op alene?
- Er du mest til dybe og intime møder med fx en veninde i rolig omgivelser i stedet for en stor fest med larmende musik?
- Har du tit fået at vide, at du var sart og let modtagelig for alt muligt?
- Oplever andre dig som genert?
- Er du et intuitivt og kreativt væsen?
- Beskytter du din følsomme og sårbare kerne med en hård og stærk facade udenpå?
Hvis du vil prøve en konkret test, som kan give et praj om, hvorvidt du er særligt sensitiv, så kan du prøve det her.
Særligt sensitiv og spiseforstyrrelse
Det at være særligt sensitiv giver både nogle udfordringer, men indeholder bestemt også en stor portion gaver. I sidste ende handler det om, at DU lærer dig selv at kende og lærer at finde ud af, hvad du har brug for, og hvad du skal holde dig fra, så du kan skabe ro og balance med dig selv og dit nervesystem.
Du kan både blive overstimuleret og understimuleret, og det er om at finde balancen her i mellem. Hvad er mon godt for dig, og hvad gør dig ikke godt?
Hvis du er blevet overstimuleret, så kan det være en meget nem løsning at bringe ro i nervesystemet ved at overspise. Måske kender du til denne ro efter et ædeflip?
Hvis du er understimuleret og mangler aktiviteter i dit liv, som nærer dig og gør dig godt, ja så kan spiseforstyrrelsen igen blive en faktor, for at fylde noget ind i tomheden.
Du må forholde dig aktivt til det, hvis du er særligt sensitiv, for at skabe dig et godt liv uden en spiseforstyrrelse.
Måske har du brug for at afskærme dine sanser. Hvornår er nok, nok? Men også forholde dig til hvad, der nærer dig og gør dig glad og veltilpas?
Særligt sensitiv og terapi
At få et nervesystem i balance handler i høj grad om, at du må lære dig selv at kende alene og i relation til andre. Du må finde ud af dine ressourcer, og dermed få det til at arbejde for dig på en god måde. Tilsvarende må du også vide, hvornår du skal undgå noget for at passe på dig selv.
I terapi kan du få hjælp til at finde ro i dit nervesystem og finde ud af, hvordan du kan få potentialerne for karaktertrækket til at gro og samtidig lære at passe på dig selv. Jeg hjælper dig gerne på vej.
Du kan kontakte mig her